Wat zijn pelletkachels?

De pelletkachel is een moderne volautomatisch gestuurde verbrandingskachel (een soort elektronische houtkachel), waarin houtpellets verbrand worden. Pelletkachels zijn geschikt voor zowel kleine als grote ruimtes. Vaak worden deze kachels geplaatst in de intensievere leefruimtes, zoals de keuken of woonkamer. Pelletkachels van Solard hebben door een interne geavanceerde techniek en een optimale verbranding een hoog rendement van gemiddeld 93%, zodat een woning op betaalbare en milieuvriendelijke wijze verwarmd kan worden.

Via een display (of afstandbediening) kan de gewenste temperatuur ingesteld worden, de pelletkachel zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur behaald wordt en behouden blijft. Het intelligente doseersysteem weet hoeveel houtpellets nodig zijn om de gewenste temperatuur te bereiken en voert volautomatisch de benodigde hoeveelheid houtpellets aan. De houtpellets worden in de voorraadreservoir van de pelletkachel opgeslagen en automatisch naar het branderbakje vervoerd. Pelletkachels van Solard kunnen met een vulling van 15 kg (o.a. afhankelijk van gewenste warmte, isolatie van de woning en de buitentemperatuur) één tot vijf dagen gestookt worden.

De verwarmde lucht wordt voor het grootste deel de kamer in geblazen. De meeste pelletkachels gebruiken hiervoor een geluidsarme ventilator. Maar Solard levert ook pelletkachels van Thermorossi met het Silent systeem wat specifiek is ontworpen voor een maximum akoestisch comfort.
Het rest deel van de warmte wordt omgezet in stralingswarmte. Hierdoor is de kachel handwarm, maar niet gloeiend heet.

Pelletkachels zijn niet afhankelijk van trek. De rookgassen worden via een rookgas-ventilator naar buiten geblazen. Hierdoor kan de doorsnede van het rookkanaal smal blijven (80 mm) en hoeft de afvoerpijp niet tot boven het huis, zoals bij traditionele houtkachels. Pelletkachels hebben door hun zeer schone verbranding geen stank rondom het huis, een afvoerkanaal van 2 meter is meestal voldoende om perfect te kunnen functioneren.

De hoeveelheid as wat overblijft is gering en hoeft maar eens in de week of weken weggehaald te worden.
Solard kan hiervoor een speciale aszuiger leveren.

Solard is dealer en installateur van Eva Calor en Thermorossi pelletkachels, pelletkachels +CV en inbouw pelletkachels.